שבוע לפני ליל הסדר אני מרוקנת את המקרר, מנקה אותו וממלאת אותו במוצרי מזון חדשים, כשרים לפסח. גם אתן? יופי, אז הפוסט הזה בשבילכן! הנה כמה טיפים איך לסדר את המקרר, רגע לפני שאתן מעמיסות אותו מחדש
שוברות את הראש איך לסדר את המקרר נכון? הרבה בנות מכירות את הסיטואציה הזו: אנחנו חוזרות מותשות מהעבודה, בדרך עשינו קצת קניות בסופר, וכשהגענו הביתה פשוט דחפנו הכל למקרר כמה שיותר מהר, כדי שנוכל להמשיך בעיסוקים שלנו או פשוט להימרח על הספה ולצפות בטלוויזיה. אמנם דחיסה על בסיס מקום פנוי, היא שיטה מהירה לסידור המקרר, אבל בפועל – הרבה דברים שאנחנו קונות פשוט הולכים לאיבוד, ואנחנו מבזבזות כסף, שבסופו של דבר – הולך לפח.
איך לסדר את המקרר ביעילות?
כמעט בכל מקרר יש מדפים, מגירות ואפילו תאים שעוזרים לעשות סדר, אבל עדיין יש כל מיני דרכים להציג את המוצרים שבמקרר, ולהפוך אותם ליותר נגישים, את השימוש ליותר פרקטי ויעיל והבונוס: הסידור של המקרר יהפוך אותו גם ליותר אסתטי ומגרה בכל פעם שתפתחו את הדלת שלו. אז זה כבר שווה, לא ככה?
איך לנקות את המקרר לפסח? (ובכלל)
כדי לנקות את המקרר, עדיף לבחור יום שהמקרר שלכם יחסית ריק ממוצרים, סירים וכדומה. אצלי זה בדרך כלל קורה דווקא בשבת. כשהמקרר יותר ריק, קל יותר לרוקן אותו, מדף אחר מדף, לנקות ביסודיות באמצעות מטלית לניקוי כללי, ועם מטלית נקייה לאחר מכן.
כדי למנוע פטריות ועובש כל מה שאתן צריכות זה חצי כוס אקונומיקה, חצי כוס חומץ, רבע ליטר מים חמים ורבע כוס סודה לשתייה. נתקו את המקרר מהחשמל, והתחילו במלאכה.
אם יש מדפים מלוכלכים ממש – זה הזמן להוציא את המדפים לשטיפה יסודית יותר באמבטיה או במקלחון. במקרים כאלה אני משתמשת בכרית יפנית מהסוג ששוטפים כלים וסבון נוזלי לכלים כדי לנקות את המדפים, התאים או כל דבר אחר שצריך ניקוי יסודי. חשוב להכניס את מה ששטפתם רק אחרי שייבשתם את זה באופן מוחלט.
אל תשכחו לנגב גם את הדלתות ולנקות את הידיות. פשוט שפשפו היטב את ידיות המקרר עם מטלית רכה + מים וסבון, גם מהצד החיצוני וגם מהצד הפנימי. על הדלת מספיק להעביר סמרטוט לחה.
איך לסדר את המקרר באמצעות בדיקת תאריכי תפוגה וסידור בשיטת FIFO?
הקוטג’ עומד להיגמר וקניתם חדש? היה מבצע של אחד פלוס אחד? כך או כך, חשוב שתשימו לב לתאריכי התפוגה של המוצרים שקניתם ולאלה שמוטבעים על המוצרים שכבר נמצאים בתוך המקרר. ארגון חכם של מוצרי המזון שקניתם, יאפשר לכם לנצל את כל מה שקניתם בחוכמה, ולא למצוא את עצמכם כעבור כמה ימים מגלים שזרקתם מוצרים לפח רק בגלל שהם היו מקולקלים כבר.
מצאו את השיטה שעובדת בשבילכן: לשים מוצרי מזון זהים אחד לפני השנה או אחד על השני, כך שתאריך התפוגה הקרוב ביותר, הוא זה שנגיש יותר, וקל לכן יותר לשלוף אותו מהמקרר. העיקר הוא לשמור על עיקרון ה- (FIFO (first in first out – להשתמש קודם במוצרים הישנים ורק כשהם נגמרים להשתמש בחדשים.
איך לסדר את המקרר באמצעות מיון לפי קטגוריות?
הא”ב של כל סידור מקרר הוא למיין פריטים ולשים אותם ביחד. כלומר, גם אם אינכם שומרים כשרות, רצוי למיין למוצרים חלביים ובשריים וכן לירקות ולפירות, ולא לערבב ביניהם. בדרך כלל במקררים יש חלוקה לתאים מיוחדים: לגבינות, לירקות, לביצים, לבקבוקי שתייה ועוד. השתמשו בהם, כיוון שהם שומרים על המוצרים האלה טריים ונגישים.
ארגון מחדש
ירקות ופירות
- אם אתן קונות ירקות ופירות במשקל, רצוי לא להשאיר אותם בשקיות כדי שלא ירקיבו. אפשר להניח את הפירות והירקות הטריים שקניתן ישירות במגירה שלהם, ללא כל חשש, או להעביר אותם לקערות.
- ירקות עדיף לאחסן במגירה שבה הלחות גבוהה יותר בעוד פירות עדיף לשים במגירה שבה הלחות נמוכה.
- שימו לב – אל תשטפו מראש פירות וירקות לפני שאתם אוכלים אותם.
- לגבי חסה, בצל ירוק ועשבי תיבול מומלץ להחליף את השקית שעמה הם הגיעו עטופים לשקית אחרת.
- אני אוהבת להשתמש במתקן ששומר על עשבי התיבול טריים טעימים ורעננים לתקופה של עד שלושה שבועות בממוצע!
- עגבניות ומלפפונים, לא כדאי לשמור ביחד. העגבנייה פולטת אתילן שגורם למלפפון להרקיב מהר יותר.
חלב ומוצריו
- במידה ואתן שותות חלב בקרטון עם פקק, הטיפ הבא מיועד לכן, במיוחד אם יש לכם לפחות שני קרטונים של חלב במקרר: את החלב שפתחתם מקמו כך שהפקק שלו יפנה כלפיכם כשאתם פותחים את הדלת. את שאר הקרטונים מקמו כך שהם יפנו לכיוון השני. לחלופין, יש בהרבה מקררים מעין חוצץ לקופסת הקרטון של החלב, שגם בו ניתן להשתמש.
- רוב האנשים שאני מכירה ממקמים את החלב על המדף העליון או בדלת המקרר, אבל הכי נכון זה לשים אותו במדפים התחתונים וכמה שיותר עמוק בפנים, כיוון ששם הטמפרטורות הנמוכות ביותר ולכן הוא נשאר טרי לאורך זמן.
- יוגורט, שמנת, קוטג’ וגבינות לבנות עדיף למקם על המדפים התחתונים. כדי שיהיו נגישים, כדאי להניח אותם על מגש מסתובב, כדי שלא תפספסו את תאריך התפוגה.
- חמאה, גבינה צהובה וגבינות רכות לא צריכות להיות קרות במיוחד, ולכן ניתן לאחסן אותם על הדלת או במדף עליון במקרר. לאחר פתיחה – מומלץ לאחסן אותן במיכל אטום.
רטבים וצנצנות של ריבות, דבש וכדומה
- קטשופ, מיונז, רטבים לסלט ניתן ואף רצוי לאחסן על המדפים של דלתות המקרר.
- מלפפונים חמוצים, זיתים, רוטב סלסה – גם יכולים להיות מאוחסנים במיכלים משלהם על דלת המקרר.
- שמן אגוזים ושמן שומשום – צריכים להיות במקרר, אך שמנים מסוג אחר – אין בעיה לאחסן במזווה.
בקבוקי שתייה ופחיות
- על מנת לקרר את הבקבוקים טוב יותר, ובמידה ויש לכם מקום לכך, מקמו אותם בשכיבה באחד מתאי המקרר.
- על מנת למנוע מהבקבוקים להתגלגל ולהישבר, הנה טריק נחמד שיכול לעזור לנצל באופן מקסימלי את המקום במקרר זה להשתמש במעין מדף נתלה לבקבוקים או מגש שמיועד לאחסון פחיות.
קופסאות אחסון לאוכל
- במידה ובישלתם מטעמים, רצוי להעביר אותם לקופסת אחסון ולהימנע מלהכניס סיר למקרר.
- עדיף להשתמש בקופסאות מזכוכית, כי קופסאות פלסטיק פשוטות יוצרות תגובה רעילה בזמן חימום.
- כיום ניתן להשיג קופסאות אחסון שניתן לחמם במיקרוגל, והן גם שומרות על טריות האוכל למשך זמן ארוך יותר. מומלץ בחום!
- אני באופן אישי אוהבת מאוד להשתמש בקופסאות אוכל מתקפלות מסיליקון לאחסון מזון, כדי לחסוך מקום בארונות בזמן שאני לא משתמשת בהן.
סלטים
כסו בנייר נצמד או בנייר כסף או פשוט העבירו אותם לכלי אחסון עם מכסה. כך תמנעו מהריח של להשתלט על המקרר, ותשמרו על האוכל טרי.
ביצים
- האם ממבט אחד במקרר תוכלו לומר לי אילו מהביצים ישנות ואילו חדשות? במקרר שלי יש מקום לאחסון של עד 24 ביצים, ואני תמיד קונה תבניות של 12. את הישנות יותר אני מעבירה לצד ימין של המדף ואת החדשות שזה עתה קניתי אני שמה בצד שמאל של התבנית.
- כשאני מכינה ביצים קשות אני מניחה אותה בתוך קערה באחד המדפים, אבל כשאני במצב רוח טוב ומתחשק לי אני לפעמים מציירת ציור של סמיילי על החלק העליון שלהן, ומשאירה אותן בתבנית של דלת המקרר, וככה אני מזהה שאלה ביצים קשות.
- עדיף לאחסן ביצים במקום בו הטמפרטורה היא עקבית, וזה המדף האמצעי.
- מומלץ לאחסן בקרטון המקורי ולא להעביר למגש הפלסטיק של המקרר.

אגוזים, קטניות, פיצוחים, תבלינים ופירות יבשים
נשמרים הכי טוב בפריזר. אני מאחסנת אותם בשקיות או בתוך קופסאות אחסון מפלסטיק למטבח שאני שמה על המדפים של המקפיא.
נקניקים
מומלץ לאחסן במגירה השטוחה והנמוכה ביותר במקרר, ואם אין כזו – אז במדף התחתון ביותר.
בגלל שיש לי יחסית הרבה דברים במדף התחתון, אני אוהבת להשתמש במדף נתלה למקרר, שהופך את הגישה לנקניק להרבה יותר קלה.
בשרים ומאכלים קפואים
- בשרים ומוצרי מזון קפואים צריך לשמור כמובן במקפיא.
- את כל הירקות הקפואים שמגיעים באריזות של שקית נסו לשטח ככל הניתן ולשים זו על גבי זו, כדי לחסוך במקום.
- יש מוצרי מזון מסוימים (למשל: שקדי מרק, פיצוחים, אגוזים, ג’ינג’ר, פתיתי גבינה צהובה, קפה, קטניות, פירורי לחם, שומשום, בפלות, תבלינים וכו’) שאם שומרים אותו בפריזר, הם שומרים טוב יותר על הטריות שלהם.
- רצוי לדאוג שתמיד יהיה במקרר קופסה מוכנה של קוביות קרח.
- אם אתם בכל זאת מאכסנים מזון בשקיות, על מנת שתוכלו לדעת מה יש בכל אחת מהן ניתן להחליט שתמיד שניצלים יהיו בשקית כחולה, וקציצות בוורודה למשל, או לאחסן בשקיות שקופות או להדביק על השקית מדבקה ולכתוב מה יש בתוך השקית.
- מומלץ להכניס אוכל לקופסאות מלבניות ולא עגולות, כי הן חוסכות מקום ונערמות בצורה מסודרת יותר. אפשר להשתמש גם בקופסאות למקרר עם ידית, וכך השליפה אפילו הופכת ליותר להרבה יותר נוחה
- כדאי לכתוב בעזרת טוש עמיד על גבי וואשי טייפ שתדביקו על הקופסאות את תאריך ההקפאה ואת המזון שהוכנס לקופסה, כי אחרי ההקפאה קשה להבחין איזה בשר הוקפא.
איך לסדר את המקרר ולשמור עליו נקי וללא ריחות לוואי?
- השתמשו במצע למגירת הירקות – בכל סופרמרקט מוכרים מצע ירוק המיועד לפריסה במגירת הירקות. הוא סופג לתוכו את הלחות ושומר על טריותם של הירקות לפרק זמן ארוך יותר.
- השתמשו בצמר גפן טבול בתמצית וניל לסילוק ריחות – במידה ושאריות הסלט גרמו לריח להתפשט בכל המקרר או שדבר מה הרקיב, הניחו על צלחת צמר גפן אשר ספוג במעט תמצית וניל, ותוך זמן קצר הריחות הלא נעימים ייעלמו כלא היו.
- השתמשו בארגונית למקרר – מגירות, סלסלות וקופסאות שקופות יוצרות סדר ויזאולי, ואת החיים לקלים יותר. מצד שני, נסו לא צריך להגזים עם כמות הארגוניות, כי אז לא יהיה לכן מקום לסירים או לכלים עם אוכל. לדעתי 4-5 מגירות כאלה בגדלים שונים ועוד כמה כלים עם מכסה לשימוש בעת הצורך, זה לגמרי מושלם.
- השתמשו ברשימת קניות – שימו על המקרר רשימת קניות חמודה, והקפידו לרשום בה דברים שנגמרים או שאתם נזכרים שאתם צריכים. ככה בכל פעם שתלכו לסופר, תדעו בדיוק מה אתן צריכות, ותראו כמה זה חוסך לכן בהוצאות.
- ארזו את המוצרים שקניתם בשקיות לפי קטגוריות – ככה תוכלו להמשיך לשמור על הסדר והארגון במקרר שלכן בקלות.
- נשפך? התלכלך? נגבו מיד – עדיף לנגב מקומית, במקום לחכות עד לפסח כדי לנקות כי עד אז הלכלוך עשוי להתקשות וליצור כתם עקשן.
ואיך אתן מסדרות כשאתם מקבלים לביתכם את המשלוח מהסופרמרקט או כשאתן חוזרות מקניות במכולת השכונתית? האם אתן פשוט דוחסות הכול פנימה? האם אתן ממיינות את הפרטים השונים? והאם אתן בכלל מנקות ומסדרות את המקרר במיוחד לפסח?
אני מזמינה אתכם לכתוב לי בתגובות למטה או בעמוד הפייסבוק של הבלוג איך לסדר את המקרר לפסח או בכלל. אשמח גם לשמוע אם אימצתן את אחת העצות שנתתי לכן. כאן תוכלו למצוא עוד טיפים לסידור הבית.