אהוד מנור אמנם הלך לעולמו, אבל השאיר את שיריו המדהימים ואת כור מחצבתו – בנימינה. לזכרו, הכנתי לכן מסלול טיול בבנימינה שמציע את הקרם של הקרם שיש לבנימינה להציע.
טיול בבנימינה
בנימינה היא יעד טיולים נפלא. זו אמנם לא בנימינה של “הימים היחפים” של אז, אבל בהחלט שווה להגיע לכאן, לראות את בתי הראשונים, ליהנות מהפסטורליה של המושבה ולבקר בכמה אטרקציות שעליהם אמליץ כאן בהמשך.
בנימינה היא המושבה הראשונה שהוקמה לאחר מלחמת העולם הראשונה. על ההיסטוריה של המושבה הצעירה יחסית (לא הרבה מעל 80) ובעיקר על החיים בשנותיה הראשונות, אפשר ללמוד בבית הראשונים. מדובר במיני-מוזיאון מיוחד שהוקם במבנה של אחד מראשוני בנימינה. איך תמצאו את המוזיאון? צאו שמאלה מתחנת הרכבת, פנו ימינה ברחוב המורה שמול גשר הולכי הרגל, וחצו את הכיכר.

בית הנוטרים
ממש קרוב תמצאו גם אתר היסטורי מיוחד, שהוא חלק ממוזיאון בית הראשונים: תחנת הנוטרים של בנימינה. התחנה נבנתה על ידי סגירת קירות בין 4 רגלי בריכת המים של המושבה. בתחנה הזו רוכזו פעילויות ביטחוניות שונות בתקופת טרום המדינה. כיום תתרשמו כאן מתצוגה של פעילות הנוטרים ושיחזור תחנת שידור חשאית שהיתה בשימוש בהגנה. את הביקור והסיור בבית הראשונים ובתחנת הנוטרים עורכים אנשי העמותה לשימור ושחזור עבר המושבה. תוכלו לסייר כאן אך ורק בתיאום מראש (6289114 – 04 או 054-5728080, ענת).

ברחובה הראשי של המושבה
בנימינה היא אתר תיירות לכל דבר. העמותה של בנימינה השקיעה המון בכדי להפוך את האזור לשווה ביקור. יש כאן מצד אחד גם המון גלריות אמנים, ומצד שני גם אתרים היסטוריים. מידע רב מאוד תוכלו לקבל בבית הראשונים. מכאן תמשיכו אל שאר האתרים במושבה. אנשי העמותה גם פיזרו ברחבי בנימינה שלטים המספרים דבר או שניים אודותיה. רוצים דוגמה? שימו לב למשל לעץ האקליפטוס הענק שרואים כשיוצאים שמאלה מתחנת הרכבת. סיפורו של העץ מתחיל בשנת 1924 כשניטע כאן על ידי מאיר גולדשטיין, ממייסדי המושבה, על מנת שישתה את מי הביצה.
נצא עתה אל רחוב המייסדים. הרחוב הזה היה הרחוב הראשי של המושבה כשהוקמה. כיום תראו כאן את שדרת דקלי הוושינגטון המרשימים והגבוהים האופיניים למושבות הברון. עוד אתרים מהימים ההם: בית הכנסת, המרפאה הראשונה ובית בצלאל לוי – הבניין היחיד שנשאר במושבה ללא שינוי מיום בנייתו. שימו לב לעץ הגדול בחזית הבית שלידו. זהו עץ ארוקריה ענק שחוגג השנה 80 שנה לנטיעתו כאן. בבנימינה תראו הרבה עצים עתיקים וגדולים: רחבים, מרשימים ונותנים המון צל ושלווה למושבה.
עושים יין במושבה
מכאן נעבור אל אחת האטרקציות המעניינות של המושבה: יקב בנימינה. היקב נמצא בעברה השני של המסילה. גם כאן תוכלו לערוך סיור (בתשלום) הכולל הסבר על תהליך הכנת היין ועל ההיסטוריה של המקום ששימש מפעל הבשמים של המושבה בראשיתה. בתום הסיור תתפצלו, אם באתם עם הילדים. אתם תלכו לטעום יינות, הם ילכו לקשט בקבוקי יין. מידע נוסף תוכלו למצוא באתר היקב.

ארכיאולוגיה בפארק שוני
קק”ל הכשירה טיילת נפלאה המחברת את בנימינה לזכרון יעקב. זהו מסלול צעדה נפלא והוא מגיע עד צומת הכניסה לפארק ז`בוטינסקי. בפארק הזה תמצאו פינת חמד אמיתית המציעה שילוב של עניין, יופי וירוק בעיניים. אם בא לכם לעשות את המסלול הזה מתחנת הרכבת קחו בחשבון שהמרחק אינו גדול יחסית. המדובר בצעדה של כשניים וחצי קילומטר בלבד (כחצי שעת הליכה נינוחה).
למקום סיפור היסטורי מעניין. הוא נקרא שוני על שם כפר שומי שהיה ממוקם כאן ושנזכר בתלמוד הירושלמי. נערכו כאן לא מעט חפירות ארכיאולוגיות והממצאים היו רבים ומרתקים. המקום היה מיושב כבר בתקופה הרומית והיתה כאן פעילות גדולה. חלק ניכר מהממצאים מוצג במוזיאון הארכיאולוגי המצוי במבנה העות`מאני הגדול, וגולת הכותרת של התצוגה היא פסל של האל נפטון. בחצר המבנה נמצאים שרידי התיאטרון הרומי, ומעליהם שרידי תיאטרון מן התקופה הביזנטית. המושבים של התיאטרון שוחזרו והוא משמש למופעים ולאירועים שונים, בהם פסטיבל היין השנתי. כיום הוא מחכה לתחייה מחודשת, כשהקורונה תסתיים.

עד כאן להפעם. מקווה שאהבתן ואם כן – אשמח שתנעצו את התמונה הבאה בפינטרסט שלכן:

יש לכן עוד מקומות שאתן חושבות שצריך להוסיף למסלול, אשמח שתכתבו לי בתגובות 🙂
קרדיט לתמונה הראשית: אסנת אל עז – תוכן טבעי