
איך אתם מבצעים את הקניות בסופר או במכולת? אתם מכינים רשימה? האם אתם משלימים במהלך השבוע מהמכולת? האם אתם מתפתים לקנות סטוקים של מוצרים בכלל שהיה מבצע? האם אתם פשוט מזמינים טייק אווי ומשתדלים לאכול בעיקר בחוץ?
תכנון ארוחות מבעוד מועד יכול לחסוך לכם המון כסף וזמן, ומעבר לכך – זהו הרגל שכדאי לאמץ, כדי שתוכלו לשמור על המטבח שלכם מסודר ומאורגן. לכן, חשבתי שזה בהחלט נושא שראוי להתייחס אליו כעת, שאתגר החודש שלנו הוא המטבח. בפוסט זה אני אנסה לתת לכם כמה עצות ורעיונות שיעזור לכם ליצור תפריט משפחתי, על מנת שתוכלו ליהנות מכל היתרונות:
- חסכון בכסף
- חסכון בזמן
- שמירה על בריאותכם
- זמן איכות עם יקיריכם
- חיים מאורגנים ומסודרים
ארוחות ביתיות – אתם מרוויחים ובגדול!
גם כשמתכננים את התפריט השבועי שלכם מראש, זה לא אומר שאין מקום להיות ספונטניים. בהחלט אפשר מדי פעם לצאת לאכול במסעדות עם חברים, להזמין ג`אנק פוד או ליהנות מדחף רגעי ובלתי נשלט לקנות איזה מאפה מגרה שזה עתה יצאה מהמאפיה שבסמוך למקום העבודה שלכם. עם זאת, כאשר מתכננים תפריט למהלך השבוע, מגדילים את הסיכוי בארוחות ביתיות בשעות קבועות, המהוות זמן איכות עם בני ביתכם. זהו זמן שקל לשוחח, להתחבר זה לזה, לצחוק, ללמוד אחד על השני ולבלות ביחד.
נוכחתי לדעת שתכנון ארוחות ביתיות עשוי להיות לא פשוט, וכרגע אני חיה רק עם בעלי היקר, ואין לנו ילדים. ובכל זאת, נדמה שתכנון תפריט למהלך השבוע, שומר עלינו שפויים. כאנשים עסוקים שעובדים ברוב שעות היום, ומגיעים הביתה תשושים, עייפים ורעבים, זה היה יכול להיות קל פשוט להזמין מהפיצרייה הקרובה פיצה עם גבינה ניתחת, להתנתק מהכול ולהעביר את הערב מול הטלוויזיה. אבל המחיר לכך – הכספי, הרגשי והבריאותי – היה יכול להיות מתסכל למדי. הרבה יותר טוב עבורינו, מכל בחינה שהיא, להחליט מראש על תפריט, לבשל מה שאפשר מראש ולקחת את זה במהלך השבוע לעבודה, או לאכול בזמן ארוחת ערב. חשוב לציין, שהתכנון הזה מאפשר לנו גם לא לאגור מזון במקרר ולגלות לאחר כמה חודשים שהכול הרקיב והתאריך כבר פג תוקף ממזמן.
טכניקות להכנת רשימת קניות
אם עד כה לא עשיתם זאת, הגיע הזמן שתתחילו להכין רשימת קניות. אתם יכולים לתלות פתק ריק על המקרר ולמלא אותו בכל פעם שמשהו נגמר לכם, או שאתם מעוניינים להכין משהו וזקוקים לחומרים שאין לכם בבית. זוהי שיטה טובה עבור אנשים מסוימים. באופן אישי אני מעדיפה שיטה אחרת, אם כי היא עלולה להיראות עבור חלקכם מורכבת מעט: אני הכנתי בקובץ רשימה קבועה של מוצרים שאנחנו קונים, ובכל פעם אני מדפיסה אותה ומדביקה על המקרר באמצעות מגנט. ליד כל מוצר שצריך לקנות אני מסמנת וי.
הרשימה שלי:
- מחולקת לפי קטגוריות שונות, למשל: קפואים, לחמים, ירקות, פירות, רטבים, גבינות וכו`
- מבוססת על רשימות שהכנתי חודש לפני שהכנתי את הקובץ להדפסה
- מאפשרת להוסיף קטגוריות ומוצרים נוספים, במידת הצורך
- מבוססת על תפריט של מעקב יומיומי שביצעתי אחר הרגלי האכילה שלנו
אבל זו רק השיטה שלי… ישנם עוד אפשרויות רבות לעקוב אחר רשימת הקניות שלכם ו/או תפריט הארוחות שלכם, למשל:
לוח גיר

לוח מחיק, מואר, זוהר וצבעוני

{מקור}
או הדגם הפשוט והלבן של הלוח המחיק

{מקור}
או דגם של לוח מחיק שייקח אתכם בחזרה לילדות

{מקור}
אפשר גם על פנקס ממגונט למקרר

{מקור}
אם בחרת באופציה הזו, רצוי שיהיה תלוי ליד גם עט, למשל כך:

וזו רשימת הקניות שבבית שלי:

אפשר להיעזר באפליקצית רשימת קניות
אפשר גם להזמין את המצרכים השונים דרך האינטרנט ולשמור את הרשימות שלכם לרכישות הבאות, וכל מה שתצטרכו לעשות הוא לעדכן אותם. באופן אישי אני נוהגת להזמין מדי פעם דרך MySuperMarket – אתר שמאפשר להשוות מחירים בין מספר רשתות מזון גדולות ומאפשר להוזיל כך את העלויות.
מקורות השראה
אחת לשבוע, בזמן שנוח ומתאים לכם, הקדישו כמה דקות כדי לחשוב מה אתם מעוניינים להכין לשבוע הבא. אתם יכולים לעבור על קופונים שקיבלתם בדואר או מצאתם באינטרנט, על ספרי המתכונים שלכם, אתרים אהובים או לקבל השראה מאחת מתוכניות הבישול שיש בטלוויזיה. כל אלה יסייעו לכם להרכיב תפריט מגוון ועשיר ולעדכן את רשימת הקניות שלכם, במידת הצורך.
יש מי שאוהב לבצע את הרוטינה הזו מדי שבוע. אחרים יסתדרו עם תכנון של פעם בשבועיים ויש אפילו מי שמסוגל לתכנן חודש מראש קדימה. ככל שתתכננו את התפריט ליותר ימים, כך תוכלו לחסוך יותר זמן, אך בהחלט ייתכן ותצטרכו להשלים מוצרים שונים במכולת, במיוחד אם מדובר בירקות, בפירות או בכל מוצר אחר שעלול להתקלקל תוך כמה ימים.
שיטה נוספת שיכולה לחסוך עבורכם זמן היא מיחזור תפריטים שבועיים. בהחלט מומלץ לשמור כל תפריט שבועי שעמלתם ותכננתם בתוך קלסר, וניתן לצרף גם את רשימת הקניות שלכם שביצעתם באותו השבוע, ויאפשר לכם בעתיד ליהנות מפתרונות מהירים במצבים שאין לכם כוח או זמן לחשוב ולתכנן ארוחות לשבוע הבא. כך אתם מקדישים פחות זמן על התהליך, נמנעים מרכישה אקראית של מצרכים שאינכם זקוקים להם ומפנים יותר זמן פנוי לעצמכם ולכל מה ומי שחשוב לכם.
הכנות חשובות
אחת לשבוע בדקו אילו מצרכים יש לכם בארון ובמקרר – האם חלקם (או כולם) יכולים לשמש אתכם כדי להכין ארוחת בוקר, צהריים וערב במהלך השבוע הקרוב? תכנון יכול לגרום לכם להרגיש יותר נינוחים, לבזבז פחות כסף וזמן, לשלוף בכל יום מהמקפיא או מהמקרר את כל מה שאתם צריכים מבלי שתצטרכו כל יום לחזור מהעבודה ולשבור את הראש כדי לחפש מענה לשאלה “מה אוכלים היום?”
אם אתם מתכננים קנייה באחת מרשתות המזון בדקו אם יש לכם קופונים או שוברים שאתם יכולים להשתמש בהם על מנת לקבל הנחה או הטבה כלשהי. לשם כך, רצוי להכין קופסה קטנה או קלסר במטבח שבו תאחסנו את כל הקופונים מהאינטרנט ו/או מהדואר.
האם יש לכם או לבני ביתכם יש תוכניות או אירועים מיוחדים השבוע? ישנם ערבים שבהם אחד מבני הבית עלול להתעכב באירוע כלשהו, בלימודים או בעבודה, או אולי למהר לפגישה עם חברים. לפעמים פירוש הדבר שאותו אדם יבחר לאכול בחוץ או שתצטרכו להכין ארוחה מהירה וקלה על מנת שתוכלו להספיק לאכול ביחד.
קופונים ומבצעים לפעמים גורמים לכם להוציא סתם כסף!
קופונים, מבצעים, מחירים מיוחדים לחברי מועדון והנחות הם מקדמי מכירות נהדרים. הם גורמים לכם לשלוף את הארנק רק כי מתנוסס שלט של “SALE” ולרכוש מוצרים שונים, גם אם אתם לא באמת צריכים אותם או שעד שתשתמשו בהם, הם כבר יתקלקלו ותצטרכו לקנות חדשים… זו מלכודת ממש. לכן, שווה להקדיש כמה דקות מחשבה ולחשוב אילו מבצעים באמת כדאי לכם לנצל. אם אתם מבחינים בקופונים בחוברת של הסופר, בעיתון או אפילו באינטרנט, שמרו לכם אותם בהרמוניקה למסמכים או בסדרן שמחולק לפי תאריכים. זכרו! אל תרכשו סטוקים של אינספור פריטים, כי בסופו של דבר הם גם תופסים לכם מקום רב בארון. שימו לב – גם על פריטים שניתנים בחינם לפעמים עדיף לוותר בדיוק בשל אותה הסיבה.
קניות מרוכזות
ישנם אנשים המסוגלים לבצע קנייה מרוכזת אחת לחודש, אחרים אחת לשבועיים וישנם גם כאלה שמבצעים קניות אחת לשבוע. כפי שאמרתי קודם, ככל שתלכו פחות לרשתות המזון, כך תחסכו לעצמכם יותר כסף וזמן, אבל מצד שני תצטרכו לעשות השלמות של מוצרים שחייבים לקנות פעם בשבוע על מנת שלא יתקלקלו. לכן העיצה הטובה ביותר שאוכל לתת לכם היא להשתדל להכין מבעוד מועד רשימה מסודרת ולעשות קנייה מרוכזת + השלמות במכולת, במידת הצורך. וותרו על ריצות אקראיות למכולת במהלך היומיום.
אם יש לכם:
- שאלות בנוגע לתכנון תפריט, ניצול חכם של קופונים או כל שאלה אחרת בקשר לפוסט
- רצון לשתף אותנו ברעיונות לארוחות
- סיפורים מעניינים הקשורים בהווי הארוחות המשפחתיות שלכם
- טיפים לקנייה יעילה של מוצרי מזון
- כל דבר אחר שאתם מעוניינים לחלוק איתנו
אני ממש אשמח אם תרשמו זאת בתגובות למטה או שתבואו לדבר על זה בעמוד הפייסבוק של הבלוג “הכול בסדר”.
עד כאן להפעם. מקווה שאהבתם ושנהניתם!