מיחזור ושמירה על איכות הסביבה הוא נושא שחשוב מאוד בעיניי, וקרוב ללבי ואני לא מאמינה שעד עכשיו לא יצא לי להקדיש לנושא הזה פוסט. מדי שנה ב- 22 לאפריל מציינים את יום כדור הארץ וזו הזדמנות לחשוב מה אפשר לעשות יחד עם החצי השני כדי לשמור על העולם שלנו.
למה חשוב לציין את יום כדור הארץ בעיניי?
לפני כעשור (או אולי אפילו יותר) נתקלתי בכמה סרטוני אנימציה ביוטיוב (The Story of Stuff Project) שעשו לי שינוי תודעתי. הסרטונים סיפרו בשפה פשוטה מה קורה לזבל אחרי שאנחנו זורקים אותו (רמז – דברים לא כל כך טובים), ומה אפשר לעשות כדי לשנות את זה.
הסרטונים האלה גרמו לי להבין שמדי יום אנחנו, בני האדם, יוצרים טונות על גבי טונות של אשפה, שנערמות להן וגורמות לזיהום במים שאנחנו שותים ופוגעים בכל מה שאנחנו אוכלים. אנחנו פוגעים בכדור הארץ, ובסופו של דבר, אנחנו פוגעים בעצמנו ואפילו בדורות שיבואו אחרינו.
כוכב הלכת שלנו ומשאביו מוגבלים, ולכן אני חושבת שכל אחד חייב לתרום את חלקו, ככל יכולתו, כדי לעזור לשמור עליו. אני למשל מקפידה מאוד על מיחזור: אני ממיינת ניירות, קרטונים, בקבוקי זכוכית, פלסטיק, תרופות, סוללות, רכיבי אלקטרוניקה וכל מה שאפשר למחזר. גם בגדים ומוצרי טקסטיל אני מקפידה לתרום לעמותות נזקקות או לפחות לשים במיחזורית מיוחדת.
אצלי בשכונה יש גם אגם אקולוגי שבו הדגים ניזונים מהצמחים שגדלים בו. זה ללא ספק אחד המקומות האהובים עליי, ואני עושה בו סיבוב מדי בוקר תוך האזנה לתוכן מעורר השראה שתורם לצמיחה האישית שלי. הרבה פעמים אני נתקלת באנשים שמאכילים את הדגים באגם, מה שפוגע במערך האיזון האקולוגי, ואני מקפידה להעיר להם ולעורר בהם את חשיבות הנושא.
אין לי רישיון נהיגה וכשעבדתי במשרד, השתמשתי בעיקר בתחבורה ציבורית כדי להגיע לעבודה ולחזור ממנה. בכך עזרתי לצמצם את זיהום האוויר שנוצר עקב שימוש במכונית פרטית. כשאני נפגשת עם חברות או משפחה, אני נוסעת יחד עם עוד מישהו שמגיע לאירוע, וגם זה עוזר לצמצם את זיהום האוויר.
איך אפשר לציין את יום כדור הארץ יחד?
קבלו 10 רעיונות איך לציין את היום המיוחד הזה:
בקרו בגן בוטני, במוזיאון או בגן חיות אקולוגי.
אין כמו לבקר במקום שבו תוכלו להתפעל מהחי, והצומח של כדור הארץ. גנים בוטניים, גני חיות, חוות אקולוגיות ומרכזים אקולוגיים הם מקומות נהדרים לבקר בהם בכל עת, ובעיקר בעונת האביב. אפשר גם לצאת לסיורי צפרות.
2. נסו לאכול במסעדה צמחונית או טבעונית. צריכת בשר גובה מחיר יקר מהסביבה. אם אתם יכולים לדלג על יום אחד שבו אתם לא אוכלים בשר (בארצות הברית זה מאוד מקובל בימי שני – meatless Monday), ובמקום זה ליהנות מארוחה על בסיס ירקות ופירות. זה גם יעזור לסביבה וגם יתרום לבריאותכם.
3. בקרו בשוק, צאו לטייל וארגנו פיקניק בפארק. צאו לחיק הטבע ותיהנו מהיופי שמסביב – אפשר לטייל בשבילים המיוחדים ולערוך פיקניק בפינה מוצלת, עם מטעמים צמחוניים או טבעוניים, שתקנו בשוק המקומי (מומלץ להימנע מכלים חד פעמיים או לקנות כלים מתכלים כאלה כמו כלים מבמבוק). אפשר גם ליהנות מהטבע בשייט: שוטו להנאתכם בקיאקים או בקאנו, כמו שהמקום הזה מציע. זה זמן מצוין לצאת לשייט, כדי ליהנות מהאגמים שכדור הארץ יצר עבורנו ולגלות את הטבע.
4.רכבו על אופניים. זהו כלי תחבורה מהנה, זול וידידותי לסביבה, שמאפשר דרך נהדרת גם לראות את הטבע, או אפילו לחסוך פקקים בדרך לעבודה. אפשר להצטרף גם לסיורי אופניים מודרכים כדי לקבל ערך מוסף ברכיבה שלכם בחיק הטבע.
5. צפו בתוכניות טבע ובהרצאות בנושא כדור הארץ. התכרבלו יחד על הספה וקבלו השראה מאחרים מה אפשר לעשות כדי לשמור על העולם שלנו. למשל בהרצאה הזו מסבירים בצורה פשוטה אך מעמיקה מהו שינוי אקלים, מדוע השינוי הזה הוא הרסני מצד אחד ומצד שני מועיל כלכלית לגופים ומדינות מסוימות, תבינו טוב יותר מה המשמעות של פליטת גזי חממה והתחממות גלובלית, מהם פנלים סולריים וכיצד הם פועלים, מהם מקורות של אנרגיה מתחדשת ומדוע הם אינן אולר שוויצרי שפותר את כל בעיות האקלים. בנוסף, תבינו את חשיבות האדמה, הצמחים ובעלי החיים, ומה בעולם החקלאות המודרנית מביא לפגיעה קשה בפוריות האדמה ועוד.
6. התנדבו כדי לנקות חופים, יערות (או כל מקום אחר). זה די עצוב לראות כמה אשפה נשארת מאחור בחופים, בפארקים או אפילו בגינת השעשועים שקורבה אליכם. אם תקדישו מעט זמן כדי לנקות תרגישו מעולה עם עצמכם וגם תעזרו לשמור על הסביבה. אפשר לנקות באופן עצמי, ואפשר להצטרף למפגשים חברתיים שבהם כולם מנקים ביחד את רצועת החוף, את הפארקים וכדומה. כאן תוכלו לקבל פרטים על ניקוי יערות קק”ל. אני רק השנה פקד את חופינו אסון הזפת, ואפשר לעזור להחזיר את החופים לקדמותם באמצעות מגוון דרכים, כמו למשל הפעילות המיוחדת הזו.
7. ערכו שופינג אחראי. אם אתם אוהבים לקנות בגדים, אפשר קודם כל לקנות בחברות שתומכות במאמצים לשמירה על איכות הסביבה. למשל חברת H&M ידועה באג’נדה שלה שנוצרה מתוך מודעות לנושא הקיימות. החברה יוצרת בגדים שעשויים מחומרי גלם ידידותיים לסביבה ונטולי כימיקלים מזיקים, ומקפידה על שינוע שפחית את טביעת הפחמן שהיא יוצרת ותוך כבוד לזכויות האדם.
אופציה אחרת היא להשתתף במסיבת החלפות בגדים, כי מה שלא מתאים לאדם מסוים, לא אומר שלא יתאים לכם. אפשר גם לארגן מסיבה כזו בעצמכם ואת הבגדים שנשארים מהאירוע – פשוט לתרום. אפשר גם על אותו רעיון להחליף עם החברים ספרים או מוצרים אחרים שכבר לא משמשים אתכם. ואם אתן רוצות השראה, תוכלו לקבל אותה מסדנת הסטיילינג האקולוגי הזו.
8. השתתפו בסדנאות יצירה אקולוגיות. לא תאמינו איזה דברים אפשר להכין משאריות של בדים, חלקיקי פלסטיק ומתכת ואלמנטים מפתיעים נוספים וכמובן גם ממוצרים טבעיים. למשל, אפשר ללכת לסדנת רוקחות טבעית שבה תלמדו איך להכין מוצרי טיפוח מרכיבים טבעיים או סדנת בישום המבוססת על אותו הרעיון, וגם אפשר ללכת לסיורי ליקוט שמשלבים סדנאות בישול. כאן תוכלו למצוא מגוון סדנאות מיחזור ויצירה
9. צפו בכוכבים או שחקו – כבו את הטלפון הסלולרי שלכם ותיהנו מרגעים משותפים במינימום שימוש בטכנולוגיה.
10. צאו לקטיף פירות או ירקות – כמעט תמיד אפשר למצוא חקלאים שמחפשים ידיים עובדות כדי לקטוף פירות, ירקות (ואפילו פרחים). כך אתם מרוויחים מוצרים טריים וחוויה מיוחדת ומונעים זריקת אוכל. אפשר למצוא פעילויות קטיף ממש כאן.
אגב, אפשר גם להתחיל גינה משלכם, ואפילו ליזום שתילה של גינה קהילתית עם ירקות ופירות שיכולים לשמש אתכם ואת השכנים שלכם. הקורס הזה מלמד את כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא.
אהבת את הרעיונות? אם כן, אשמח שתנעצי את התמונה הבאה בפינטרסט שלך:

אז איך את מתכננת לציין את יום כדור הארץ עם החצי השני שלך? מוזמנת לספר בתגובות.